Voor het realiseren van doelen op het gebied van gezondheid en fitheid zowel lichamelijk als mentaal dien je gemotiveerd te zijn. Motivatie komt eigenlijk altijd voort vanuit noodzaak óf een sterk verlangen en toch gaandeweg nadat de beslissing is genomen van: “ik ga het gewoon doen en ik stop niet tot ik mijn doel bereikt heb” zien we toch dat de motivatie gedurende de tijd afneemt en uiteindelijk stopt…
Aangezien de meeste mensen die bij ons om hulp vragen en die wij begeleiden in hun proces gaat het veelal om gewicht verliezen…dus nemen we dit als voorbeeld in deze blog….maar eigenlijk geldt deze theorie voor het stellen van ieder persoonlijke doel….
Vet verbranden helpt vooral bij het realiseren van doelen op het gebied van gezondheid en fitheid, zowel lichamelijk als mentaal. In principe zou iedereen het kunnen. Het is lang niet altijd makkelijk en het is zeker geen Quick-fix, maar het is wel een stap die loont op de langere termijn. En juist daarom is het handig te weten wat jou drijft voor je begint:
- Wat is jouw motief?
- Waarom wil je meer vet gaan verbranden?
- Wat is je doel?
Het kan je helpen dit doel precies te omschrijven. Hoe beter je erover nadenkt en hoe preciezer je het omschrijft, hoe meer het jouw persoonlijke doel wordt. En dat is belangrijk want een doel nastreven dat je niet echt de moeite waard vindt, is zonde van je tijd en energie. Een doel dat echt jouw doel is, werkt het beste. Het zal je energie geven omdat het er voor jou toe doet. Het is fijn om er mee bezig te zijn en het zal je door helpen als je het even moeilijk hebt. Op momenten waarop je moe of druk bent en de dingen net iets anders lopen dan jij zou willen. Of wanneer verleidingen op de loer liggen en het volhouden van je nieuwe leefstijl aankomt op wilskracht.
Stel een scherp doel en zet dit op papier, dat gaat je helpen….hoe dan?
Bij het formuleren van een doel is het zaak precies dat op te schrijven waar jij het meest naar verlangt. Neem daarom even de tijd om jouw doel op papier te zetten. Schrijf het op en leg het weg op een plek waar je een paar keer per dag langs komt. Pak je doel gedurende een aantal dagen een paar keer op. Je schrijft er wat bij en streept er wat af. Je zult zien dat je doel zich al snel verdiept. De kans is groot dat je uiteindelijk ergens anders uitkomt dan waar je begon en dat is helemaal prima, want het is jouw doel. Zo kom je steeds dichterbij dat wat voor jou echt belangrijk is.
Stel dat jouw doel is af te vallen. je schrijft op: 8 kilo verliezen in 16 weken. Lekker concreet zou je denken. Je doel is meetbaar in gewicht en tijd en dus objectiveerbaar. Maar is je doel hiermee scherp gesteld? Nee, het zegt nog helemaal niets over jouw motivatie. Er zijn misschien wel honderden redenen te verzinnen waarom een mens 8 kilo in 16 weken kwijt zou willen. En die kunnen nogal uiteenlopen. Het is iets heel anders of je wilt afvallen om deze zomer leuk voor de dag te komen op Scheveningen of omdat je je vruchtbaarheid en daarmee je kans op een zwangerschap wilt vergroten. Het maakt nogal een verschil of je af wilt vallen omdat je anders aan de medicijnen moet of omdat je niet tevreden bent over je eigen lichaam. Een concreet doel is dus niet alleen meetbaar, maar het raakt ook je emotie. Het omvat jouw wensen en verlangens, jouw angst en boosheid, het raakt je diep van binnen….neem er daarom even de tijd voor…
Als je het helder voor ogen hebt ga je het visualiseren en staat het op je netvlies gebrand en dat gaat je helpen….sterker nog, de kracht van visualisatie is zo sterk…je komt daar waar je wilt zijn.
Na het lezen van deze blog weet je hoe je dit kunt doen en rest je nog maar één ding, namelijk het DOEN! Nee, niet volgende week maandag, na de zomervakantie of op 1 Januari. Begin vandaag al is het maar een klein beetje. Dan verbrand je morgen al iets meer vetten dan nu.
Onderstaand een aantal tips, of voor de mensen die al een tijdje member zijn van BodyXtra, een aantal reminders:
Beweging:
- Beweeg veel, de hele dag door.
- Sport regelmatig, liefst 3 keer per week.
- Beweeg regelmatig nuchter, tenminste een keer per week, liefst vaker.
- Sport op praattempo.
- Train je af en toe helemaal lens, eens in de twee a drie weken.
- Neem water als sportdrank.
- Maak sportafspraken met jezelf in je agenda.
Voeding:
- Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt.
- Eet zo min mogelijk suikers en andere snelle koolhydraten.
- Eet 3 lichte maaltijden en 3 tussendoortjes.
- Eet met rust en aandacht.
- Drink minder alcohol.
Ontspanning en slaap:
- Ontspan op een manier die bij jouw past.
- Doe regelmatig, liefst elke dag een oefening om je ademhaling tot rust te brengen.
- Slaap voldoende, liefst rond de 7 a 8 uur per nacht.