Kerst zonder extra kilo’s

Onderzoek wijst uit dat “we” met kerst wel tot 6000 calorieën wegproppen. Pér dag! Dat is grofweg driemaal de normaal aanbevolen hoeveelheid. Geen wonder dus dat veel mensen als een berg tegen de kerst opkijken. Misschien vrees je wel dat je in de decembermaand zomaar vijf kilo gaat bij schransen. Om dan vervolgens in januari 500 kilometer te moeten gaan hardlopen om het er weer af te krijgen. Maar we hebben goed nieuws: “ je kunt ook de kerst doorkomen zonder een grammetje aan te komen”. Hoe? Lees hieronder het BodyXtra kerst 5-stappenplan voor smulpapen en gezelligheidsdieren.

  1. De helft is meer dan genoeg:

Vergeleken met een gewone doordeweekse dag eten we met kerst al uitgebreider, rijker en vaker per dag dan gebruikelijk. Moet je dan ook nog eens van alles véél naar binnen werken? Waarom neem je niet een klein beetje, laten we zeggen de helft van de hoeveelheid die je normaal had opgeschept of leeggedronken? Zo hoef je niets te missen van alle heerlijkheden behalve het gevoel van dat je al 5 maanden zwanger bent, halverwege de middag nauwelijks uit je woorden kunt komen van de drank en je het liefste een klein tukje wilt doen. Geloof mij je zult zien dat je door het consumeren van de helft  je een stuk fitter voelt en glansrijk in leven blijft.

 

  1. Ga iets doen:

Grote dikmaker tijdens de kerst is de verveling. Bij veel mensen is het traditie om de gehele dag met elkaar door te brengen maar het kerstdiner begint pas rond zeven uur in de avond. Dat betekent dat je een uur of zes zal moeten overbruggen en je zult dit maar zittend in een kring in de woonkamer moeten doorbrengen. Voorzien van hapjes, knabbels en een klein drankje, dat je uit pure verveling in een ijl tempo naar binnen werkt. Want geen enkel gezin heeft elkaar zóveel te vertellen dat je er zes lange uren mee toe kunt zonder een delirium te drinken en je te vergrijpen aan de blauwekaasenvetteworstplank. Een beter idee is: doe iets. Neem gezellig een kop koffie en maak je gereed voor een lange wandeling op het strand of in het bos, ontdek een leuk stadje in de buurt, laat de (imaginaire) hond uit, maar blijf in godsnaam niet plakken in die kring des doods en dóe iets. Liefst iets waarmee je calorieën verbrand en de bloedsomloop stimuleert. Vraag wie er zin heeft om mee te gaan, maar ga ook gerust alleen als niemand mee wil. Je zult merken dat als je terugkomt je niets gemist hebt, maar dat je wel een frisse kop en gezonde trek hebt.

  1. Kort kerstmis in:

Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik heb weleens de indruk dat kerst elk jaar langer wordt. Tegenwoordig moet je al op kerstavond en derde kerstdag komen opdagen voor allerlei creatieve bijeenkomsten die één ding gemeen hebben: er wordt flink gedronken en gegeten. En met elke ingelaste festiviteit word de kans dat je er na de kerst een onderkin bij hebt, groter. Aarzel niet om ruw te schrappen in je kerstagenda. Als je vrienden echte vrienden zijn, blijven ze dat ook als je je met een slap smoesje afmeldt voor het “derde Rioja en Kaasfondue festijn” of één keertje past voor de “wijnen uit Nazarethproeverij met koosjere Worst”.

  1. Doe de Detox Day:

Nu we het toch hebben over ingelaste kerstdagen: je kunt er natuurlijk zelf ook één organiseren. Christmas Survival Detox Day. Een kerstdag geheel in het teken van ontgiften en krachten opdoen voor de rest van de periode tussen kerst en Oud & Nieuw. Een dag met lichte groente hapjes, smoothies zonder een druppel alcohol, yoga en crossfit, en professionele mentale steun voor eenieder met een kerstburnout. Je zult er verbaasd van staan hoeveel mensen stiekem verlangen naar een dagje gezond met jou willen delen maar het niet durven te zeggen. Namasté!

  1. Stel je niet aan:

 Je moet niet boos worden, maar als je tijdens het lezen van het bovenstaande hebt gedacht dat het reuze zielig zou zijn als je je door deze stomme tips iets zou moeten ontzeggen tijdens kerst, dan ben je een onverbeterlijke aansteller die zich zou moeten schamen en er wat aan zou moeten doen. “want zuipers en veelvraten verslapen hun dag, worden arm en lopen uiteindelijk in vodden” aldus mijn Oma… hahaha het mag jullie inmiddels duidelijk zijn, wij (Derk en ik, Dimphy) Wij zijn dol op de feestdagen….

Afbeelding7

Merry Christmas

Wij wensen jullie hele fijne en vooral gezellige feestdagen toe
en een goede gezondheid.