Voeding

De optimale verhouding van Koolhydraten, Eiwitten & Vetten

Ieder voedingsmiddel is opgebouwd uit “macronutriënten” dit zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Als je gezond en blijvend wil afvallen heb je alle macro’s nodig in de voeding die je tot je neemt maar dan wel in de juiste verhoudingen.

  • Koolhydraten: zijn de brandstof voor je spieren en hersenen. Je lichaam heeft ze heel hard nodig om goed te kunnen functioneren. Je hersenen kunnen zelfs niet zonder koolhydraten, koolhydraatarme diëten werken daarom niet op de lange termijn. Je kunt in korte tijd misschien wel afvallen, maar gelijktijdig schiet je lichaam zo in de stress door het tekort dat er ontstaat dat je daarna met dezelfde gang weer aankomt. Wel is er een verschil tussen snelle en langzame koolhydraten en je raad het al, wij richten ons voornamelijk op de langzame koolhydraten.
  • Eiwitten: heeft je lichaam nodig voor je spieropbouw, het vernieuwen van lichaamscellen en voor het regelen van veel andere processen in je lichaam. Als je af gaat vallen is het belangrijk dat je voldoende eiwitten eet zodat je lichaam gezond blijft en je spiermassa behoudt. Zo krijgt je lichaam een mooie en strakke vorm. Eet je onvoldoende eiwitten dan verlies je spieren en krijg je hele dunne armen en benen.
  • Vetten: bevatten onder andere essentiële vitamines voor je lichaam en zijn nodig voor het regelen van je hormonen en immuunsysteem. Je hebt verschillende soorten vetten waarvan sommige ongezond zijn (verzadigde-en transvetten) en andere gezond ( onverzadigde vetten). Ongezonde vetten worden in verband gebracht met hart-en vaatziekten en een verhoogd cholesterol. Ongezonde vetten vind je in olie, koek, gebak, zuivel zoals boter en kaas en vette vleessoorten. Gezonde vetten vind je in noten, zaden, avocado’s en die zijn zeker nodig om gezond te blijven.
    Als je een gezond gewicht wilt bereiken of behouden heb je alle drie de bouwstoffen nodig, maar wel in de juiste verhouding, afhankelijk van je dagelijkse leven en welk type sport/beweging je beoefent.

Het voedingsplan in de BodyXtra app is een hele handige tool om in 1 oogopslag te zien of je op de goede koers bent, wanneer je dagelijks je voeding trackt in het voedingsdagboek kun je ten alle tijden jezelf bijsturen en word je tegelijkertijd heel bewust van hetgeen je in je mond stopt.

Wanneer je dit in het begin lastig vindt helpen we je hierbij net zolang tot je het zelf kunt….. en dan zul je ervaren dat je meer energie krijgt, beter slaapt en dus beter functioneert wat maakt dat je je lekkerder in je vel voelt en gelukkiger….. en zeg nu zelf, dat wil toch iedereen!