Voeding

Fruit kun je beter eten dan drinken

Last van een suikerdipje en sta je in de startblokken om een versgeperst vruchtensapje weg te klokken? Daar kun je beter geen gewoonte van maken, want het is niet zo gezond als je denkt.

Vloeibaar voedsel (zoals sinaasappelsap) wordt vaak al in 10 minuutjes doorgesluisd van de maag naar de twaalfvingerige darm, terwijl vast voedsel (zoals een sinaasappel) daar ruim een uur overdoet. Bovendien vult vast voedsel veel meer. Met vruchtensap klok je dus razendsnel een grote hoeveelheid suikers naar binnen.

In een glas verse sinaasappelsap zit namelijk de hoeveelheid vruchtensuikers van drie of vier sinaasappels. Als je die zou eten (en meestal blijft het dan bij één of twee stuks en niet vier!), krijg je meteen ook allerlei andere voedingsstoffen en vooral vezels binnen waardoor je lichaam energie verbruikt om ze te verwerken. Ook zorgen de vezels ervoor dat de afgifte van de vruchtensuikers veel geleidelijker verloopt en dus niet leidt tot die zo ongunstige hoge suikerpiek.

Als je dan toch verslaafd bent aan smoothies, voeg er dan een banaan of Griekse yoghurt aan toe. Die verdikken de structuur zodanig dat het drankje langer in je maag-darmstelsel blijft, waardoor je lichaam meer tijd krijgt om verzadigingshormonen aan te maken. Bovendien is yoghurt heel verzadigend door de aanwezige eiwitten en bevat yoghurt relatief weinig calorieën.

De absolute koploper van producten waarmee je in kortst mogelijke tijd de meeste calorieën binnen krijgt is chocolademelk. Dat is te wijten aan de combinatie hoogcalorische vetten en suikers én de vloeibare structuur.