Voeding

Voeding tracken

Wil jij je fysiek verbeteren? Dan kom je er bijna niet onderuit om je dagelijkse behoefte van je calorieën en macronutriënten inname te weten….(dit hebben we voor je berekend en ingevoerd bij het aanmaken van je persoonlijke voedingsplan). Daarnaast is het belangrijk dat je je inname zo nauwkeurig mogelijk bijhoudt in je voedingsdagboek… dit noemen we het “tracken” van je voeding.

Ondanks dat de energiebalans (aantal calorieën, blauw balkje) de meest belangrijke factor is voor succes met je voeding of je nu wil afvallen of aankomen, is het bijhouden van macronutriënten de manier om ervoor te zorgen dat deze calorieën uit de juiste voedingsstoffen komen. Zeker met de eiwitten (groen balkje) is het belangrijk om dit te controleren. Neem je niet genoeg eiwitten tot je dan bestaat de kans dat je spiermassa verliest. Je kunt afvallen alleen op een calorieën tekort, maar wil je er beter uit gaan zien in de spiegel, dan moeten zowel je calorieën als macronutriënten op orde zijn…samen met krachttraining is dit de manier om je lichaam in een goede verhouding te shapen…dus (dames) geen platte hangende billen en wapperende kipfiletjes onder je armen 😉 en (heren) geen smalle schouders en dunne armen en benen. Eigenlijk is het net een soort van beeldhouwen. Dit klinkt wellicht als een frustrerende lastige taak en in het begin is dat ook zo…maar door dit te doen leer je heel veel over de voeding die jij lekker vind en wat maakt dat je lekker kunt eten wat jij wil met je “huisgenoten” zonder je progressie te hinderen.

Waar we eerder in een grijs verleden nog moeilijk deden met Excel sheets is je voeding tracken tegenwoordig zo gepiept, zeker met het gebruik van de BodyXtra app waarin je dagen kunt kopiëren en gebruik kunt maken van de handige barcodescanner, al vereist het wel enige discipline om dit iedere dag opnieuw te doen. Vooral in week 6 wanneer de klad er in gaat zitten krijg ik vaak de vraag van mensen die gebruik maken van ons voedingsplan: “moet ik dit nu echt mijn hele leven doen”? 

Nee… je moet niets en je kunt op een gegeven moment redelijkerwijs zelf inschatten wat je allemaal naar binnen werkt….en toch duurt het niet heel erg lang of je porties worden groot, groter, grootst en neem je het niet meer zo nauw en voor je het weet zit je in je oude eetpatroon en word je weer zwaarder of lichter en veranderd je lichaamscompositie niet ten goede.

 En discipline loont, er is een duidelijk verband tussen voeding tracken en het succes van het volgen van je voedingsplan, wat ook heel logisch is want meten is weten en gissen is missen…
Nog meer goed nieuws: het is gebleken uit een grootschalig onderzoek dat de meest succesvolle deelnemers (die meer dan 10% van hun vet verloren) slechts 10 a 15 minuten per dag kwijt waren aan het tracken van hun voeding, als je je dan bedenkt hoeveel tijd wij besteden aan social media is dit toch appeltje eitje? Daarnaast geeft voeding tracken ook een stukje houvast en maakt het dat je je doel voor ogen houd en hier full focus aan blijft werken….en dat is nodig, je zult hier aan moeten blijven werken om sterk en gezond te blijven en bewuste keuzes te blijven maken….en dat is toch fijn, dat je dat kunt?

Voor mijzelf is het een beetje als plaats nemen in een auto als bijrijder, ik ben dan niet de bestuurder maar kijk toch automatisch mee als zijnde de bestuurder….of ik ben een controle freak, zonder gekheid ook ik blijf portioneren maar hoef daar niet meer zo bij na te denken.

Enkele tips voor het tracken van je voeding: